Фірмовий магазин алкоголю

banner
Цікаві факти

​Традиційні напої України

calendar
views 8 041 перегляд

Алкоголь супроводжує людство з його колиски, і українці тут точно не виняток. Згадки про алкогольні напої на теренах України є ще з давніх часів — коли тут мешкали греки, скіфи та сармати. За часів Київської Русі дуже популярними були меди. А в XV столітті з Європи до України прийшов метод дистиляції — перегонки виноградного спирту. Тоді й з’явилася на світ «aqua vitae», або ж, як кажуть у нас, «оковита». Отож, що пили українці та як виготовляли? Далі по порядку.

Мед

А ще медуха, квасний мед, медівка, медовиця, медовуха, медове вино. Все це про один і той самий напій. Його виготовляли методом «шумування»: спочатку робили ситу — це мед розведенений водою, потім додавали дріжджі та чекали поки перестане пінитися. Ще були варені меди. Для них ситу варили, а потім вже кидали дріжджі. Для смаку та аромату часто додавали трави, ягоди та фрукти. Напій виходив не дуже міцним — 9-14 %. Готовий мед розливали в бочки та зберігали у медушах — спеціальних льохах. Медом частували на святах та весіллях.

Наливка

Її теж виготовляли з давніх-давен і, всупереч поширеній думці, без додавання горілки. Стиглі ягоди смородини, вишні, малини, сливи, чорниці засипали цукром та лишали в теплому місці. Ягоди пускали сік, і суміш починала бродити — себто наливатися. Настоювали близько місяця, потім рідину зливали та смакували. А ягоди з наливок брали на пироги.

Горілка

Як не крути, а без горілки ніяк. Саме слово походить від слова «горіти» і прийшло до нас з польської мови. До XIX століття так називали практично весь міцний алкоголь, отриманий методом дистиляції. Але існували й інші назви: «хлібне вино», «подвійне вино», «вино вареноє». За рівнем міцності була «горілка проста» та «горілка подлєйшая». Дистиляти подвійної перегонки звалися «водка», «горілка подвійна», «горілка дубельтова».

За часів Запорозької Січі, козаки експортували українську оковиту північним сусідам. Там пшеничну горілку з України називали «черкаським вином».

Нині українська горілка є однією з найвпізнаваніших у світі. Але що цікаво, горілкою закордоном називають переважно перцівку, а в чистому вигляді — «водка».

Настоянки

На основі горілки робили багато різних настоянок і не тільки. Ось деякі з них:

  • Варенуха — горілка, варена в герметичному посуді з сухими фруктами для узвару.
  • Запіканка — так само варена, але зі спеціями.
  • Кусака — настоянка на імбирі, кардамоні та перці
  • Муселець — медовуха, настояна на фруктах.
  • Контабас — смородинова настоянка, для якої брали лише бруньки смородини. Їх збирали вручну, щоб зберегти ефірні олії.
  • Хріновуха — настоянка на корінні хрону з медом.
  • Пиріївка — настоянка на корені городнього бур'яну — пирію.

Вино

Виноробство в Україні почалося ще до нашої ери, коли на півдні та в Криму жили греки. В епоху Середньовіччя виготовляли вино переважно в монастирях, зокрема, й Києво-Печерському.

Розквіт українського виноробства припадає на ХІХ століття після відміни кріпацтва, про що свідчать розміри виноградників — вони були найбільшими на теренах всього СРСР. Та політика комуністичної влади фактично знищила українське виноробство. Зараз ми надолужуємо і можемо похвалитися не одним брендом смачного якісного вина!

Ну що, захотілося спробувати варенухи чи кусаки?

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.